Jon Doe One
Wannes Cré

Sol Invictus

Jon Doe One
do 27 apr 20:00
  • do 27/04/23
    20:00
    Cinema Rix, Deurne
  • Tickets 8 EURO | 2 EURO kansentarief

Je kent hem al jaren als contrabassist van DAAU en misschien ook van zijn samenwerkingen met het Alba Griot Ensemble (waar Afrikaanse grootheden als Toumani Diabaté en Tony Allen bij betrokken waren), het Toeareg-gezelschap Tamikrest en talloze artiesten uit de Antwerpse scene. Hannes d’Hoine schrijft ook soundtracks voor film, dans en theater, maar sinds 2019 is hij, als Jon Doe One, zijn eigen muzikale regisseur. Met zijn elektronische soloproject onderzoekt d’Hoine de spanning tussen mens en machine en creëert hij een raamwerk waarbinnen vrij geïmproviseerd kan worden.

Op zijn pas verschenen derde plaat, ‘Sol Invictus’ (‘De onoverwonnen zon’) heeft Jon Doe One het instrumentarium bewust beperkt gehouden. Naast een synth en elektronisch vervormde bas, kiest hij in de vier uitgesponnen soundscapes uitsluitend voor blaasinstrumenten.

Hannes d’Hoine voelt zich instinctief aangetrokken tot het repetitieve en tranceachtige dat je als luisteraar je tijdsbesef doet verliezen. ‘Sol Invictus’, een ode aan het licht, was bedoeld als een baken van hoop in de donkere coronaperiode. Net als laaghangende mistbanken hebben de tracks op ‘Sol Invictus’ iets contourloos en ongrijpbaars. Het zijn veeleer sfeerstukken dan uitgesproken composities. Het is muziek die, als het ware, in het ijle hangt. ‘Sol Invictus’ prikkelt de verbeelding, zonder dat je er een etiket op kunt kleven. Je hoort echo’s uit ambient en industrial, maar net zo goed uit impressionistische klassieke muziek.

Live-uitvoeringen van ‘Sol Invictus’ zullen plaats vinden als onderdeel van een installatie van cinematograaf Stijn Grupping, waarbij licht in verschillende vormen wordt gereflecteerd en gestuurd door de trillingen in de muziek. Op het podium brengt d’Hoine telkens een herinterpretatie van de opgenomen versies, zodat de stukken iedere avond anders zal klinken. Het mag duidelijk zijn: voor routine of voorspelbaarheid is in de wereld van Jon Doe One geen plaats.