Riten

Riten

Lien Thys & Tim Bogaerts
za 25 mrt 20:00
  • za 25/03/23
    20:00
    De Klap, Deurne
  • Tickets 12 EURO | 2 EURO kansentarief

In RITEN wordt een jong acteurscollectief in staat van beschuldiging gesteld. Een scène uit hun voorstelling wordt als ongepast beschouwd. Met een begeesterd plezier simuleren ze de ondervragingen, het proces en het op de vlucht zijn van een schijnbaar joelende menigte. Terwijl het publiek toekijkt als onderzoeksrechter worden ze verschillende krachten in zichzelf gewaar. De kick en adrenaline van het fout zijn, maar net zo goed de angst om daadwerkelijk te provoceren. Wie ze zijn en wat er zich ooit in de bewuste scène heeft afgespeeld wordt steeds meer een troebele pap. Een horror spiegelpaleis waarin meerdere versies van één verhaal in het rond kaatsen.

Met RITEN duiken Lien en Tim opnieuw in het oeuvre van cineast Ingmar Bergman. Na hun eerste worp Na de repetitie, afgelopen editie geselecteerd voor #nieuwjong op het TheaterFestival, zetten ze ook dit keer het scenario van de filmmaker stevig naar eigen hand. Spelend gaan ze op zoek naar een herinterpretatie die refereert aan de praktijken in het theater en de wereld ver daarbuiten. Gewapend met humor, durf en speelse erotiek maakt dit duo Bergman relatable.

Lien Thys en Tim Bogaerts leerden elkaar kennen tijdens Montignards#3, het ontwikkelingstraject voor nieuwe theatermakers bij Monty Kultuurfaktorij. Daar kwamen ze voor het eerst in aanraking met het werk van Ingmar Bergman. Na de repetitie naar de gelijknamige film van Bergman werd geselecteerd voor #nieuwjong op Het Theaterfestival 2021. In 2023 maken en spelen ze hun tweede Bergman-adapatie RITEN.

Credits

Creatie en spel: Lien Thys (LAZARUS, Abattoir Fermé, hetpaleis, Het Nationale Theater, De Mannschaft en Theater Stap) & Tim Bogaerts (NTGent, KVS, Ultima Vez/Wim Vandekeybus, De Warme Winkel, playField. en Compagnie Lodewijk/Louis)
Coaching: Willem de Wolf
Outside eye: Marie Pien  e.a.
Geïnspireerd op Riten van Ingmar Bergman
Coproductie Monty