Jos Van Immerseel

cavaconcert
zo 29 sep 15:00
  • zo 29/09/24
    15:00
    De Klap, Deurne
  • 12 EURO | 3 EURO (kansentarief)

Een artiest als Jos van Immerseel behoeft nog weinig introductie. Naast bespeler van historische klavierinstrumenten, is hij onderzoeker, verzamelaar, docent en dirigent. Tegenwoordig  is van Immerseel terug vaker op het podium te zien als solist en kamermusicus, voornamelijk op instrumenten uit zijn eigen collectie.

 

Op dit concert brengt van Immerseel klavierwerk van Schubert op een prachtige Facsimile van de 1826 Conrad Graf, in 2000 gebouwd door Christopher Clarke in Cluny.

In Schubert’s tijd laafde de Weense burgerij zich aan de verzen van Goethe en Schiller en consumeerde muzikaal entertainment met meer gulzigheid dan ooit tevoren. Men blies geregeld verzamelen op informele, muzikaal-poëtische avonden. In deze context ontstonden vanaf 1816 ook de zgn. “Schubertiaden” waar muziek van Schubert de hoofdmoot was, naast andere muziek, gedichten en verhalen. Schubert zong vaak en improviseerde en speelde ook “dansmuziek” zoals de “Deutsche Tänze” en de “Ecossaissen”, naast “serieuzere” partituren. Ze getuigen allen van de verinnerlijkte, intieme muziekbeleving die toen opgang maakte en in de salons zijn prachtig habitat had gevonden. Schubert speelde steeds op een “Weense” vleugel, waarvan er zowat honderd bouwers in de stad waren.

Programma

Franz Schubert 
 
Deutsche Tänze opus 33   D 783     (1823/24) 
 
Sonate B Dur D 960 (1828) 
-Molto moderato 
-Andante sostenuto 
-Scherzo, Allegro vivace con delicatezza 
-Allegro ma non troppo 

 
Hammerflügel Christopher Clarke, 2000, Donzy le National Opus 26  (Orfanto, vzw, Antwerpen) 
Facsimile Conrad Graf, Wien, 1826 (Museum Vleeshuis, Antwerpen)